Budapesten rendezik meg az EFAF kongresszusát és közgyűlését


Categories :

A MAFSZ hivatalosan 2009-ben kapta meg rendező házigazda jogát arra, hogy 2011-ben Budapesten kerüljön megrendezésre az EFAF kongresszusa és közgyűlése. Ennek kapcsán Tóth Lászlót a MAFSZ elnökét kérdeztük.

Hány ország képviselteti magát, és kik vesznek részt ezeken a rendezvényeken?

Az EFAF tagországok elnökei, sportvezetői 25 országból érkeznek a konferenciára, közgyűlésre. A rendezvényen a teljes EFAF elnökség mellett az IFA elnöke Tommy Wiking úr is jelen lesz, így sportágunk legmagasabb döntéshozói szintje is itt lesz Budapesten.

 

Mi a házigazda feladata egy ilyen Európai rendezvény szervezése kapcsán?

Az EFAF közgyűlés és konferencia előre megtervezett és az EFAF vezetéssel egyeztetett, általuk elfogadott program, kötött menetrend alapján zajlik. A MAFSZ feladata, hogy a 3 nap alatt a Budapestre érkező küldöttek számára a szabadprogramos napon, március 25-én pénteken, teljes körű információt adjunk a budapesti látványosságokról, a magyar gasztronómiai helyekről, rendezvényekről, amelyből a külföldi vendégek maguk választják ki a számukra érdekes helyszíneket és programokat. Az erről készült prezentációs anyagot már a múlt héten minden ország képviselője megkapta. A hivatalos napokon (március 26-27) a MAFSZ feladata, hogy az EFAF programok (szakmai konferencia, fórum) megrendezhetőségét, az EFAF stábját helyben segítse, irodatechnikával, szolgáltatások koordinációjával (wifi, kábelek stb.) Az eddigi EFAF közgyűlések gyakorlata az, hogy a fogadó ország a házigazda – idén a MAFSZ -, az első hivatalos napon egy vacsora fogadást ad a külföldi delegációk képviselőinek, EFAF, IFAF és a Magyar állami és sport köztestületi vezetőknek. Március 27-én vasárnap az EFAF programok záró programjaként a közgyűlés kerül megrendezésre a Magyar Köztársaság parlamentjének Vadásztermében, amelyet követően az EFAF, IFAF sajtótájékoztatót tart, amelyen én is mint meghívott vendégként veszek részt.
Természetesen a sajtótájékoztató megszervezése is a MAFSZ feladata, de azt a nemzetközi rendezvények erre vonatkozó szabályainak megfelelően kell nekünk is lebonyolítanunk.

Kik támogatják MAFSZ-t az EFAF rendezvény megvalósításában?

A 3 napos rendezvény során a MAFSZ vacsora költségeit a szövetség támogatói, Hervis, PlayersRoom, Helyi Téma, NSSZ vállalták, amelyhez a vasárnapi parlamenti helyszínt, technikai eszközöket pedig a Miniszterelnökség támogatásával kaptuk meg, amit ezúton is köszönök. Minden egyéb költséget az EFAF fizet. Másként nem is tudtuk volna mindezt megrendezni, hiszem az egyesületi tagdíjjakból erre a MAFSZ-nak nincs kerete.
Jelentősnek érzem a hazai állami és sport köztestületi képviselők támogató hozzáállását, hiszen jelenlétükkel tisztelik meg a MAFSZ-t és a sportágunkat, Szekeres Pál NEFMI Sportpolitikai helyettes államtitkár, Balogh Gábor Miniszterelnöki sporttanácsadó, dr. Gémesi György MOB alelnök, NSSZ elnök, Gödöllő polgármestere, Szántó Éva NSSZ főtitkár, Molnár Tamás MEFNI osztályvezető. Az érződött, hogy az előkészítő munkánk során nagyon pozitív hozzáállást, segítséget kaptunk mindenkitől.

 

Miért fontos a MAFSZ-nak és Magyarországnak ez a rendezvény?

Minden sportágnak fontos az, hogy annak európai szintű rendezvénye a saját országában megjelenjen, mert az számára fontos bemutatkozás, megmérettetést jelent a magasabb szintű, diplomáciai tartamú szervezési feladatok tervezésében, megvalósításában. Ezzel miden sportág szövetsége, a nemzetközi és hazai döntéshozók felé leteszi a névjegyét, amely szintén sokat számít az adott sportág megítélése kapcsán. Ez alól a MAFSZ sem kivétel. Most ez az Európai szintű rendezvény lehetőséget teremt számunkra mindezen képességeinknek a bemutatására. Nem tudom megmondani, hogy mikor tudunk legközelebb hasonló volumenű nemzetközi rendezvényt Magyarországra szervezni, hiszen ezek évekre előre már be vannak tervezve. Azt hiszem, azt nem kell külön hangsúlyoznom, hogy a külföldi delegációk képviselői ezen a hétvégén szerzett benyomásaik, élményeik alapján ítélnek meg bennünket, a Szövetséget és Magyarországot. Sporteredményeink a jelenlegi és a jövőbeni nemzetközi teljesítményünk alapján kerül megítélésre, de senki nem várja el ma tőlünk azt, hogy azokkal mérjük össze tudásunkat, akik már 15-20, vagy 30 éve űzik ezt a sportot. Az viszont reális elvárás mind hazai, mind a nemzetközi sportági vezetéstől, hogy mi magunk tegyünk a saját szakmai fejlődésünk érdekében, a többi menet közben alakul.

 

Ez a bejegyzés évekkel ezelőtt íródott.