Nyolcan egy ellen?


Categories :

Az Újbuda Rebels tudásban és tapasztalatban is messze kimagaslik a másik nyolc Div. III-as csapat ellen, de ez automatikusan bajnoki címet jelent nekik?

Új szereplők és új bajnokságról lévén szó, nem könnyű megítélni, ki hol végezhet. A Szeged Bats sorsolása borzasztóan erősnek tűnik, a négy csapatból, melyek ellen játszanak, három abszolúte rájátszás-esélyes, és a Grizzliest sem szabad leírni. A szegedieknek nem lesz könnyű dolguk, de ma kiderül, hogy milyen erőben vannak, mennyire kell velük számolni. A Grizzlies ellen bejöhet nekik egy győzelem, de a másik három ellenfél nagyon erős, 0-4-gyel vagy 1-3-mal zárhatnak.

Hasonlóan nincs könnyű helyzetben a Mustangs, akiktől hasonló eredmény várható. A Rebels számukra is nagy falat, az Enthroners tavaly kétszer is legyőzte őket, akik ellen harcba lehetnek, az a Grizzlies és a Crushers, azonban csakúgy, mint a Bats esetében, 1-3-nál jobb zárás a sorsolás alapján már itt is meglepetés lenne.

A Fehérvár Enthroners valahol 1-3 és 2-2 között zárhatja az alapszakaszt, ha tudják hozni a tavalyi formát, akkor a Mustangs meg lehet nekik, és a Crushers ellen is van esélyük. A Rebels és a Titans 2 a nagyszerű szakmai munka és a tapasztalat miatt egy kicsit magas cél számukra, de bármikor borulhat a papírforma itthon, ezt már megszoktuk.

A Szombathely Crushers nagyjából azonos kerettel dolgozik, mint tavaly a Fighters, márpedig nekik igencsak jó volt a futójátékuk. Erre lehet alapozni a harmadosztályban is, ráadásul nekik erős (Div.II-es) csapatok ellen van már egy évnyi múltjuk. Mivel azonban más az edzői gárda, sok minden változhatott. A két másodcsapattól (Wolves2, Titans2) érzésem szerint kikapnak, míg a két újonc ellenféllel szemben (Mustangs, Enthronres) van esélyük, ők is az 1-3/2-2 régióban végezhetnek.

A Titans2-nél komoly edzői munka folyik, lényegében majdnem a teljes Titans stáb besegít, aminek meg is lesz az eredménye. Nem újoncokból rakták össze a gárdát, ami szintén nagy segítség. Az Enthroners és a Crushers ellen ha nem is borítékolható, de sejtető a győzelmük, a Wolverinesnél az a kérdés, hogy a Rozsomákok milyen formában lesznek, mint ahogy a Grizzlies esetében is. 2-2-túl 4-0-ig bárhol végezhetnek a ’kisebbik’ Titánok, nagy esélyük van a rájátszásra. Óriási előny számukra, hogy elkerülik a Rebelst az alapszakaszban.

Hasonló terepen mozog a Grizzlies, és ráadásul mivel egymás ellen játsszák az utolsó mérkőzésüket, hatalmas csata várható arra. A Medvéknek az első két meccsük lesz a könnyebb, a végére nehezül a sorsolásuk, de ha elkerülik őket a sérülések, akkor ott lehetnek az alapszakasz után is a játékban. Náluk is ezt a 2-2/4-0-s sávot érzem, bár a 4-0-ra van a legkisebb esélyük, egy vereség feltehetően becsúszik.

A Jászberény Wolverines kemény, fizikális csapat, eddigi eredményeik alapján mindenképpen számolni kell velük. A két győzelem biztosnak tűnik náluk is, de a három talán még valószínűbb. A végére elfogyhatnak, nincsenek ugyanis túl sokan, ráadásul azért a Bats után következő Wolves2-Grizzlies-Titans2 sorozat nem lesz egyszerű. A Wovles2 felkészültsége miatt legyőzheti őket, a Titans2-vel és a Grizzlies-zel pedig hárman óriási csatában lesznek a 3-5. helyig, aminek a tétje ugye az, hogy egyikük nem jut majd be a rájátszásba.

Ezzel már el is árultam, hogy a Boda Gábor által kinevelt gárdát várom a második helyre. Boda ugyan már nincs a csapatnál, de kívülről azért segíti őket, és a fél éves munkája sem elhanyagolható. A Rebels még ennek a gárdának is komoly falat lesz, azonban mivel őket hagyják a végére, biztosan felszívják magukat, ha akkor 3-0-val állnak majd, hiszen az a mérkőzés dönthet a csoportelsőségről. A Wolves2 ezen kívül még a Wolverines ellen bukhat talán, de azért az nagy meglepetés lenne.

Az Újbuda Rebels számára nem nagyon van ellenfél a Divízió III-ban, bár ezt így nyíltan kimondani nagy merészség. Egy mérkőzés sem lefutott, azonban amit eggyel magasabb osztályú csapatok ellen mutattak, az mindenképpen meggyőző volt, és akár csak egy vereség is nagy meglepetés lenne. Ha a Rebels nem harcolja ki azonnal a feljutást a másodosztályba, az nagyjából olyan blama lenne, mint amit a gömblabdásoknál a (szintén zöld) Ferencvárosnak sikerült összehoznia. A Rebelsnek igazából elég önmagával foglalkoznia – nem szabad sem elbízniuk magukat, sem pedig hagyni, hogy a nagy nyomás kihasson a játékukra. Ha ez sikerül, akkor nem sok minden állhat közéjük és a harmadosztályú bajnoki cím közé.

Dupla hétvége mindössze három csapatra vár. A Grizzliesnek április közepén-végén kell hét nap alatt két találkozót letudnia. A Bats fogadása után Tatára utaznak, azonban mivel a Medvéknek igen bő a keretük, ez aligha okoz majd nekik gondot.
Az Enthronersnek kicsit több, egészen pontosan kilenc napja lesz két találkozóra május legelején, amikor a Rebels után a Mustangs csapatával játszanak. A Mustangsnak tehát kétszer is fáradt ellenféllel találkozik majd, de inkább az Enthroners-zel szemben kovácsolhatnak ebből előnyt.

A Budapest Wolves 2 ugyanúgy május elején, csak éppen nyolc nap alatt tud le két meccset. A Wolverines ellen lesz a nehezebb, ezzel kezdenek, majd utána utaznak Szegedre, azonban hasonlóan a Grizzlieshez, a bő keret miatt aligha okoz majd gondot nekik a feszített menetrend.

Mivel a kilenc csapatot egy nagy, közös tabellán vizsgáljuk, biztosan lesznek bőven olyanok, akik azonos mérleggel zárnak. Nézzük, közöttük milyen elvek döntenek majd. A legfontosabb az egymás elleni eredmény lesz, és mivel itt nincs visszavágós rendszer, mint egy osztállyal feljebb, így ez az egy mérkőzés dönt, nem kell az összesített pontarányt nézni. Mivel az egymás elleni eredményből döntetlen nem születhet, a kérdés eldöntése egyszerű két csapat között, azonban ha nem játszottak egymás ellen, bonyolódhat a dolog. Ilyenkor jön a négy mérkőzés szerzett/kapott pontjainak különbsége, és ha ez is azonos, akkor a több pontot szerző csapat kerül előrébb.
Hármas holtversenyek sem kizártak, főleg a rájátszást jelentő helyek környékén, így ezekre is érdemes lesz figyelni.

A sors úgy hozta, hogy kilenc teljesen új csapatot köszönthetünk a Divízió III-ban, még ha van is olyan, amelyikben régi arcokra bukkanhatunk, vagy akik csak név szerint újak. Ma délután három órakor megindul a történelmi első hajsza az I. Duna Bowlért. Sok sikert kívánunk mind a kilenc alakulatnak!