Szerver vásárlás kontra fizikai szerver bérlés


Categories :

Milyen típusú szerver bérlési lehetőségre van valóságosan szükségünk? A kérdés leginkább az, hogy valóban szükségünk van -e egy teljes fizikai szerver kibérlésére? Ennek felderítésére érdemes meglátogatni a Tárhely.eu weboldalát, ahol rengeteg információt találhatunk tárhely, illetve szerver bérlés témában.

Ha magából a szerver bérlésből indulunk ki, azaz abból, hogy egy teljes fizikai számítógépet bérelne ki valaki, akkor azt mondanánk, hogy annak az illetőnek rengeteg tárhelyre van szüksége. Ennek több oka is lehet, mondjuk az, hogy a videózásban dolgozik valamilyen formában, szüksége van arra, hogy egy olyan nagykapacitású gép álljon rendelkezésére, melyen nagyon nagyméretű, nagyon nagyfelbontású, jóminőségű videóanyagokat és képanyagokat tud tárolni. Vagy pedig hasonló cipőben járnak a weboldalak üzemeltetői, akiknél sok sok látogató megfordul óránként. Ilyen esetben is kiváló a szerver bérlés, hiszen rengetegen kattintanak és szükségük van egy gyorsan és megbízhatóan működő szerverre, melynek nem tart évekig, hogy betöltse a kívánt felületet.

Vannak azonban hétköznapi esetek is, amikor extra térhelyre van szükség, ilyenkor nem szükségeltetik egy teljes fizikai tárhely kibérlése. A szerver bérlés csak a jéghegy csúcsa, a tárhely bérlésen belül számos egyéb lehetőség van, melyek rugalmasan bővíthetőek. Azaz alkalom nyílik arra, hogy ha kevésnek bizonyul az első körben megrendelt tárhelyünk, akkor gyarapítsuk azt szerver bérléssel. Ilyen mondjuk, amit a Google is csinál, ha túllépi valaki a kapásból kapott 15 GB-s Google Drive keretet, akkor igényelhet egy nagyobb, 100 GB-s csomagot 600 forintért.