A modern világ mozgatórugója, a v

villanymotor

Categories :

Nem mindig valljuk be magunknak, pedig ez nem egy negatív tulajdonság, de sokszor az motivál minket embereket abban, hogy valami újat hozzunk létre, hogy automatizáljuk a folyamatokat, hogy lusták vagyunk bizonyos értelemben.

Nem akarunk kullogni és az őseink nyomdokaiban járni olyan értelemben, hogy mindössze az ő lábnyomaikat ismételjük meg, hanem valami újat akarunk létrehozni és kettőt, hármat esetleg négyet is előre akarunk lépni, hátra akarjuk hagyni a régi technológiát és még könnyebbé és még automatizáltabbá akarjuk tenni az életet. Tehát ez a pozitív értelemben vett lustaság vezetett a villanymotor feltalálásához is. Az emberek a frissen felfedezett elektromosságot egyfajta nemzetközi csapatmunkaként kezdték el értelmezni, elkezdtek azon gondolkozni, hogy milyen eszközzel lehetne ezt az erőt használni a feladatok elvégzésére.

Ma már mindenki ismeri a villanymotorokat, ha nem is tudjuk pontosan, hogy mik ezek és hogyan működnek, már hallottunk róluk, ugyanis kötelező tananyag a 10-es fizika órákon. Ha ott nem is figyeltünk, akkor is közelségbe kerültünk már a villanymotorral, mert az autóipartól elkezdve a szórakoztatóiparon át mindenhol megjelenik. mindenki által ismert eszköz, ami jóformán mindenféle ipari eszköz működtetésében

Fontos terület a közlekedés mellett az élelmiszeripar is, ha villanymotor kapcsán beszélgetünk. A különböző hentesáruk feldolgozásában, az üzemi gépek esetében is ezek a motor típusok vannak használatban, a gyártósorok mozgatásában is például, így az italgyártásnak és a húsiparnak ugyanúgy nélkülözhetetlen eszközei, mint ahogy a reptereken és az autógyártásban nem lehet elképzelni a munkát nélkülük.

Az viszont, hogy eljutottunk egy rendkívül magas szintre, még nem jelenti, hogy vége a feltalálási folyamatnak, hogy a villanymotor projekt kapcsán.  Most épp egy hatfázisú villanymotor kialakításán dolgoznak svéd fejlesztők, akik olyan eszközt akarnak létrehozni, mely a légi- és vízi közlekedésben is jelentős szerepet fog kapni.