A műanyag ablak hibáinak lehetséges okai

műanyag ablak

Categories :

A műanyag ablak esetében is számos mechanikai hiba léphet fel, érdemes azonban azzal is tisztában lenni, hogy ezek mögött milyen okok húzódhatnak meg. Például, amennyiben huzatot tapasztalunk műanyag ablakunk zárt állapota mellett is, úgy lehetséges, hogy a szigeteléssel van a gond, sérült, vagy nem volt megfelelő.

Emellett az is előfordulhat, hogy a szárny nem zár rá megfelelően a tokra. A szigetelési probléma esetében a tömítő szalag cseréje, kipótlása lehet egy megoldás, míg a szárny hibáján a megfelelő beállítással lehet javítani. Amikor a bukó-nyíló műanyag ablakunk nem állítható bukó funkcióra, az nagyon kellemetlen, ugyanis így tudunk a leghatékonyabban és legkellemesebben szellőztetni. Ennek a funkciónak a felelőse egy bukó olló nevű alkatrész, ami erőltetés hatására csak romlik.

Amikor azt tapasztaltjuk, hogy a műanyag ablak nem zár megfelelően, de mégis erőltetjük a zárás-nyitás során, akkor ott a bukó állás lehet a kárvallott. Alapjáraton a beállítás és a finomhangolás segíthet a helyzeten, de megesik, hogy már annyira megrongálódott a bukó olló, hogy ott már csak a csere jelenthet valódi megoldást. Abban az esetben viszont, amikor a bukóablak magától nyílik, általában a zsanérokban van a hiba.

Ilyenkor ugyanis a terhelés hatására megereszkedhetnek a forgáspontok, aminek a következménye az, hogy a zárszerkezet már nem talál be a helyére, ezért nincs, ami zárva tartsa. Semmiképp nem megoldás a műanyag ablak kiékelése, vagy leragasztása. A magasságállítás már alternatív megoldás lehet.